Slowjuicen, wat is het en hoe doe je het!

Slowjuicen, wat is het en hoe doe je het!

Lopen jouw kinderen of jijzelf een groot gedeelte van het jaar te sniffen en te snotteren, lees dan even verder. Als je een keer verkouden bent, betekent dit niet dat je niet “gezond” zou zijn. Integendeel, dat geeft aan dat je lichaam nog in staat is om in het verweer te gaan tegen virussen. Loop je echter de hele herfst en winter met een snotneus dan zou ik toch eens gaan nadenken over je groente en fruit inname.

Koorts hebben is ook een teken dat je lichaam nog uitstekend weet wat te doen bij indringers. Het lichaam van ernstig zieken is daar vaak niet meer tot in staat. Het is alleen jammer dat we direct naar de paracetamol grijpen om de koorts naar beneden te krijgen. Genetisch gezien is het krijgen van koorts een natuurlijke reactie van je lichaam op een “beestje” wat niet in je lichaam thuishoort. Door de lichaamstemperatuur te verhogen wordt er een leefomgeving gecreëerd waar dat beest niet tegen kan en langzaam ten onder gaat. Door meteen naar de koortsverlagers te grijpen, verstoor je dit proces. Natuurlijk moet je altijd je verstand gebruiken, zeker als het om de kleintjes en oudjes onder ons gaat.

Een heerlijke manier om wat extra vitaminen en mineralen binnen te krijgen die ook nog eens makkelijk op te nemen zijn door je lichaam is het maken van een juice met de slowjuicer!

Juicen, blenderen, smoothies, sapjes  maar wat is wat ?!?!? Ik zal het even toelichten want het is niet voor iedereen helemaal duidelijk.

Als je een smoothie wilt maken heb je een blender nodig. Een blender heeft een onderkant waar een motor in zit en daar bovenop staat een hele grote beker. Bij een smoothie gebruik je het complete liefst biologische product want graag met schil (hier zitten de meeste vitaminen/mineralen/vezels in). Uiteraard geen bananen of sinaasapppelschil maar wie weet blijkt het overheerlijk (ooit geprobeerd? let me know!). Vet toevoegen aan je smoothie (avocado of kokosolie) is belangrijk want het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel.

Bij juicen pers je enkel het sap uit je groente of fruit. Je krijgt in dit geval een heldere vloeistof met zeer weinig vezels. Gebruik in je juice altijd heel veel (groene) groente en weinig fruit want  vruchtensap veroorzaakt een piek in je bloedsuikerspiegel en dat is niet gezond.

Je kunt op 3 manieren juicen. Het makkelijkst is met een sapcentrifuge. Hier kun je vaak grote stukken formaat appel in verwerken en het gaat razendsnel. Nadeel is dat er veel vocht in het pulp achterblijft en dat is zonde. Een andere manier is met een slowjuicer (zie foto). Het sap wordt hier langzaam uit het groente en fruit gewrongen. Voordeel is dat het sap niet verhit wordt en de vitaminen en mineralen optimaal bewaard blijven. Verder wordt alles zeer goed uitgeperst, zelfs bladgroente en tarwegras. Het is alleen debiel veel werk om schoon te maken maar dat geldt ook voor de sapcentrifuge. Voor de slowjuicer moet alles in kleine stukken gehakt worden anders past het niet door de tuut bovenop.

Ik kan me voorstellen dat je niet allemaal kostbare apparaten wilt aanschaffen. Je kunt ook best een juice maken in je blender door eerst alles te blenderen en vervolgens door een fijn vergiet of een notenzak te gieten.

Juice versus smoothie?

Een smoothie bevat veel vezels en geeft een vol gevoel.
De vitaminen en mineralen in een juice zijn makkelijker op te nemen.
Een smoothie houdt je darmen fit en actief.
Een sapdagje met juices kan je lichaam helpen ontgiften en een naderende griep voorkomen.
Dussss ik zou zeggen…elke dag een groene smoothie en 2 keer per week een juice. Alsof je niks anders te doen hebt….zucht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *